Klinik iletişim:
+90 549 434 0 111
Pazar hariç hergün 08:30 - 18:30'a kadar hizmetinizdeyiz.
Doğallıktan uzak, abartılı form ve renklerdeki yapay dişler ilk bakışta amatör bir göz tarafından bile hemen fark edilir. Bu nedenle estetik diş hekimliğinde, titiz bir hazırlık ve planlama evresi mutlaka gereklidir.
Klinik ve Radyolojik Muayene: Estetik çözümlere geçmeden önce ağız ve diş sağlığının değerlendirilmesi amacıyla genel bir ağız ve diş muayenesi yapılır. Hastanın tüm ağız röntgeni (Panoramik röntgen) alınıp nasıl bir yol izleneceğine karar verilir.
Model: Üst ve alt çeneden ölçüler alınarak dişlerin ve çevre dokuların modeli elde edilir. Ardından bu modeller üzerinden değerlendirme yapılır.
Fotoğraflama: Yüz, gülüş, profil ve ağız içi fotoğrafları da alınarak her açıdan görüntü elde edilir.
Planlama: Hastadan alınan fotoğraf ve modeller üzerinde dişlerin ve diş etlerinin estetik açıdan sorunlu olan bölgeleri tüm yüz bölgesi düşünülerek değerlendirilir.
Bu değerlendirmeler sırasında hastaya kendi fotoğrafları ve modelleri üzerinde estetik açıdan sorunlu olan sahaları gösterilir, sorunların nasıl giderilebileceği konusunda bilgi verilir ve hastanın estetik düzenlemesi ile ilgili tedavisinin planlaması yapılır. Eğer mevcut estetik sorunların giderilebilmesi için kapsamlı bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, diş eti hastalıkları ve ortodonti uzmanlarıyla beraber gerekli konsültasyonlar yapılır. Hastanın da beklentileri doğrultusunda yüz ve dudak yapısına uygun yeni bir gülüş tasarlanır. Hasta ağzından alınan ölçüler ile laboratuvar ortamında oluşturulan modeller üzerinden tasarlanan gülüş hastaya gösterilebilir. Ayrıca önceden yapılmış gülüş tasarımlarıyla ilgili fotoğraflar da hastaya gösterilir. Bu sayede hasta benzer sıkıntıları yaşamış diğer kişilerin tedavi öncesi ilk hâllerini ve tedavi sonrasında elde edilen sonuçları görebilir.
Diş rengi doğuştan koyu olan ya da çeşitli nedenlerle diş rengi sonradan sararmış hastalarda uygulanabilir.
Bu uygulama iki farklı şekilde tatbik edilir.
Home (ev) tipi: Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen özel jeli, hasta belli periyotlarla kendisi uygular.
Office (klinik) tipi: Klinik ortamda diş etleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jel ışık cihazıyla aktifleştirilir.
Yaprak Porselenler
Alışılagelmiş protez uygulamalarından farklı olarak dişin tümü küçültülmeden sadece dişin ön yüzünden hafif aşındırmalar yapılması yeterlidir. Uygulama esnasında ilgili dişlerin üzerinden 0,3-0,7 mm diş dokusu kaldırılır ve ölçü alınır. Hazırlanan yaprak şeklindeki ince porselen tabaka diş üzerine yapıştırılır. Dişlerden çok az doku kaldırılmasından dolayı bu yöntem yapılan en konservatif (koruyucu) protez uygulamasıdır.
Metal destekli porselen kaplamalar ne kadar estetik yapılmaya çalışılsa da ışık, porselen kaplamanın hemen yüzeyinde geri yansır ve uygulandığı dişin diş etine ışık iletimini engeller. Bu durum doğal dişlere oranla daha yapay bir görünüme ve özellikle ön dişlerin diş eti bölgesinde gölgelenmelere neden olabilir. Üst ön kesici dişler gibi estetiğin önemli olduğu dişlerde veya metal alerjisi olan hastalarda alt yapısı da porselen olan kaplamalar yapılarak bu sorunlar ortadan kaldırılıp son derece estetik sonuçlar ortaya çıkarılabilir.
Porselen, diş ve diş etiyle en uyumlu malzemedir. Ayrıca kompozit dolgularda kullanıldıktan belli bir zaman sonra karşılaşılan renklenme durumu, porselen inleylerde olmadığından dolayı inleyler ilk yapıldığı andan itibaren sahip oldukları estetik ve koruyucu özelliklerini uzun yıllar muhafaza eder.